שנים בהן אני לא מפסיקה ללמוד מלמדות אותי שככל שאנחנו מבינים את מקור הדברים והסיבות להם, כך גדלה יכולתנו לעסוק בהם באופן מדויק, מעמיק ויצירתי יותר, ולהבין את המטופלים שלנו טוב יותר. את התובנה הזו אני שואפת ליישם בסדנאות שאני מארחת בסטודיו, המועברות על ידי או על ידי אנשי מקצוע אחרים.
כדי להבטיח למידה משמעותית, כל אחת מהסדנאות מתמקדת באזור, קהל או היבט ספציפיים הנסקרים בהרחבה תוך התמקדות במהות ובמשמעות התנועתית שלהם, תוך דגש על התפיסה ה"פילאטיסית" שלהם, כמו גם הצגת גישות וטכניקות שונות לאימון או לטיפול בהם, ופיתוח היצירתיות בעבודה עימם. מבנה הסדנאות והיקפן ניתנים להתאמה לסוגים שונים של קהלים.
למידע נוסף, להזמנת סדנא ולעוד פרטים ניתן לפנות אליי
שנים של עבודה עם קהל מגוון של נשים בהיריון, הגיל השלישי, אנשים מהישוב, מתאמנים הסובלים מכאבים כרוניים או הזקוקים לשיקום אחרי ניתוח או פציעה, אנשים ללא פתולוגיה ממשית ידועה או ספורטאי עילית, הובילו אותי להבנה כי כולנו זקוקים לתרגול בעמידה, בכל אימון.
סדנת בר (מקור השם ב"Barre" הבלט), התהוותה משילוב בין פילאטיס, בלט ופיטנס והיא עושה שימוש ברפרטואר הפילאטיס – במנח אנכי.
מאחר ואנחנו גוף בתנועה כנגד הגרביטציה, עלינו לאמן ולתרגל את יכולות שיווי המשקל שלנו, את אחיזת הגוף, יציבותו והתניידותו כנגד הגרביטציה, את היכולות הפרופריוסבטיביות שלו ואת היעילות התנועתית, לא רק בשכיבה או ישיבה כפי שהם מתבצעים במרבית האימונים.
תרגול בעמידה מסייע לנו להפעיל וליצור דריכות פנימית. הוא מעניק לנו היכרות קרובה יותר עם גופנו ומחייב נחישות ומשמעת עצמית. יותר מסוגי תרגול אחרים, התרגול בעמידה מצריך אותנו להיות עירניים, דרוכים ונוכחים יותר בכל תנועה. תרגול בעמידה לרוב קשה יותר ומאפשר למתאמן טווח התמודדות גדול יותר עם בעיות או מוגבלויות שונות, משום שניתן לעשותו במגוון דרכים ווריאציות ועדיין לשמור על מהות התנועה תוך הכרח ויכולת לעמוד (תרתי משמע) על הרגליים.
בסדנא מודגם אימון פונקציונאלי, מיטבי, לקהלים מגוונים, וכיצד ניתן להתאימו, באמצעות דרגות קושי שונות, ליכולותיהם של מתאמנים שונים. בתמיכת בר, כיסא או כל משענת תומכת ויציבה, ניתן כמובן לשלב תרגילים מתוכו במסגרת כל אימון אחר וללמוד בהשראתו איך נוכל להפוך כמעט כל תרגיל – לאנכי.
"Above all learn how to breath correctly"
(Joseph Pilates)
הפעולה הראשונה והאחרונה בחיינו היא נשימה, היא חלק מאיתנו, בסיסית, ראשונית והכרחית לקיומנו.
נשימה היא תנועה – תנועה היא נשימה, הן כרוכות זו בזו כגוף בנפש, כרגש בחוויה.
נשימה היא, כידוע, גם אחד מעקרונות היסוד של הפילאטיס. ג’וזף פילאטיס, שהיה ילד חולני והתמודד עם אסטמה קשה, שזר אותה כחלק בלתי נפרד מהשיטה ומהתרגול שלה.
נשימה היא החוט עליו מתבצעת התנועה בזרימה ביוגה. נשימה היא מוקד תשומת הלב במדיטציה.
בסדנת “אומנות הנשימה” נבחן את הנשימה כמשפרת תנועה, כמפחיתה סטרס, כמנקה רעלים מהגוף, כמייצבת. טיבה ואיכותה של הנשימה משפיעות על כל אחד מאלה, משמע – לאופן הנשימה שלנו השלכה מרחיקת לכת על איכות חיינו. שליטה בנשימה מאפשרת שליטה בכוח החיים ובכוח הריפוי שלנו.
בסדנא נתוודע אל מנגנון הנשימה ואל סוגי נשימה שונים, נסקור את השרירים הפועלים בכל סוג נשימה וכיצד ניתן להתאים את סוג הנשימה המתאים לכל תרגיל, ונרחיב אל ההדדיות של תנועה ונשימה, והיכולת שלהן להשפיע ולהיטיב זו את זו.
מה הקשר בין תנועה לבין מציאות חיינו? בין פילוסופיה לחוויה גופנית? עד כמה גופנו הוא מיקרוקוסמוס של חיינו?
ועד כמה שאלות אלה יכולות להציע תשובות לאמירות כמו "הייתי מתאמן אבל…", "אני בתקופה נורא לחוצה", "אין לי זמן בין ילדים לעבודה", "ניסיתי לפני שנים ולא הצלחתי להתמיד", "אחכה שיעברו הכאבים" או " אני פשוט שונא להתאמן" ו"ספורט זה לא בשבילי"?
איך נוכל לגרום לאותם אנשים להאמין שהם יכולים? ואיך נוכל לגרום למטופלים ולתלמידים להפוך את התנועה לחלק מהחיים? ובעצם מה מונע מאנשים לנוע ומה הקשר בין תנועה לתודעה?
תנועה יוצרת מציאות מביאה את קדמת מחקרי המוח, הגוף והנפש והופכת את ממצאיהם לכלים יישומיים המציעים פתרונות מרתקים להכנסת התנועה כחלק משגרת החיים – גם מחוץ לגבולות הסטודיו, הקליניקה או… המוטיבציה.
בפורמט של הרצאה, סדנא או שילוב ביניהן, תנועה יוצרת מציאות מציגה דרכים יעילות ומשנות תפיסות, הן לאופן בו אנו מפרשים את המציאות בה אנו חיים וכתוצאה מכך את אופן קבלת ההחלטות שלנו, והן לאופן בו ניתן להצמיד תרגול של כמה דקות לפעולות יומיומיות פשוטות, ועל ידי כך להפוך את התנועה והמודעות אליה לטבע שני, למציאות מעצימת תודעה, לחלק מהשגרה.
כתרגול משלים לשיעורי סטודיו, כחלק מתהליך החלמה מפציעה, כ"טיזר" לאנשים עסוקים… בנוסף לסקירת אפשרויות שונות להוספת התנועה להתנהלות השגרתית (ישיבה על כיסא, בישול, טיפוס מדרגות, הליכה ועוד), המפגש עוסק גם במשמעות של "תנועה יוצרת מציאות" וביצירת חוויה בתוך התנועה עצמה – תנועה מתוך הבנה: משילוב נשימות ויצירת שקט פנימי ועד הוספת אתגר לתנועות היומיומיות.
כמו שאין מגרש משחקים ללא נדנדה, כך אין סטודיו פילאטיס בלי גליל. אבל מה יש בו שהופך אותו לכלי טיפולי ותרגולי המאפשר מגוון אדיר של יישומים? בכך בדיוק עוסקת סדנת גלילאטיס.
הסדנא משלבת לימוד עקרונות הבסיס לעבודה עם הגליל ומעמיקה משם אל פוטנציאל העשרת הטיפול והתרגול באמצעותו: מאמצעי לעיסוי רקמות, דרך תמיכה והגבהה וכמובן כאתגר לשיווי המשקל.
שילוב בין אלה הופך את הגליל המוכר לאביזר המאפשר בניית מעטפת הוליסטית של תרגילים וכלים – שיקומיים, יצירתיים או אתגריים. בנוסף נסקרים בסדנא מגוון תרגילים מתוך רפרטואר "פילאטיס מכשירים" אשר עוברים התאמה לגליל, להעשרת אפשרויות התרגול והבנת המהות של כל תרגיל.
ג'וזף פילאטיס נהג לומר כי הגב שלנו, ועמוד השדרה במרכזו, מספרים את סיפור חיינו ו"משפיעים על גילנו".
"…the only real guide to your true age lies not in years or how you THINK you feel but as you ACTUALLY are as infallibly indicated by the degree of natural and normal flexibility enjoyed by your spine throughout life."
מתוך תפיסה זו תנועתיות עמוד השדרה היא אחד מעקרונות התרגול המרכזיים של הפילאטיס. בשילוב עם שיפור היציבה, מטרתנו היא להגיע לאיזון המבוסס על תנועה מתוך מקום יציב, וארגון היציבה באופן שיאפשר שימוש אופטימאלי בכל מערכות הגוף: מערכת העצבים, המערכת האנדוקרינית, מערכת הדם ומערכת הלימפה, מערכת העיכול, הנשימה, מערכת החיסון, השלד והמערכת החישתית.
איכות היציבה, כמובן, אינה רק בהיבט האסתטי – היא נחוצה מאד בהיבט התפקודי. כאשר עמוד השדרה נמצא במצב לא אידיאלי נוצר קושי העלול להקרין ולייצר תת תפקוד של מערכות שונות בגוף.
ארגון חגורת הכתפיים ותנועתיות בעמוד השדרה מסייעים לתנועה מיטבית – הן בטווח התנועה, הן בשחרור, וכתוצאה מכך ניתן למנוע, להקל או לטפל גם בהשפעות מערכתיות אלו.
בסדנא נלמדים תרגילים משפרי יציבה ותרגילים לארגון חגורת הכתפיים: ממישורי תנועה, מערכות שרירים ושרירים ספציפיים ויעודיים ואל ההשפעה שלהם על שאר מערכות הגוף.
גיל, מבנה, הריונות ולידות, יציבה לקויה או פציעות הם רק חלק מהגורמים המשפיעים על רצפת האגן והעשויים להוביל לשינויים המתבטאים בפתולוגיות מגוונות ובעלות השלכות לא פשוטות על התפקוד היומיומי (צניחת שלפוחית השתן, צניחת רחם, צניחת חלחולת, בריחת שתן ועוד).
במסגרת הסדנא נסקרים מחקרים עדכניים בתחום, לצד לימוד מעמיק של המבנה האנטומי והתפקודי של האזור, תוך מתן דגש לתנועתיות היומיומית ולנשימה. בהמשך הסדנא נעבור על מבחר כלים מומלצים לתרגול יומיומי, תוך התייחסות והתאמה שלהם לסוגי הפתולוגיות השונות, וכן למשמעות של אימון פילאטיס באופן קבוע על יכולת המניעה או ההקלה על תופעות אלה והשלכותיהן.
פציעות כתף המלוות בכאבים או במגבלות תנועתיות הן מהתלונות השכיחות בהן נתקלים מורים, מטפלים ומדריכים, ומהסימפטומים שעל מקורם והחלמתם מנסה סדנא זו לענות.
מקרעים של רקמות רכות, שרירים, רצועות או גידים, כתוצאה מחבלה, נפילה, עומס יתר מפעילות מאומצת (ספורטיבית או תפקודית), טראומה או כתוצאה מתהליכים ניווניים, דרך מגבלה תנועתית שמקורה ב"פרוזן שולדר" (Frozen Shoulder) או פגיעה עצבית, ועד להשלכות של פריצת דיסק או בלט דיסק צווארי.
סדנת שיקום כתף סוקרת את פתולוגיות הכתף השונות, ומציעה תרגול משקם מותאם – הן לסוג הפתולוגיה והן לשלב השיקום.
מלימוד מבנה הכתף, השרירים הרלוונטיים לו, והקשר שלהם לגוף ול"בעיות" אחרות העשויות להשפיע עליהם, נעבור לבחינת מסלולים עוקפי כאב ולתנועה מתרגלת המותאמת לשלב הפציעה או ההחלמה בו נמצאים.
אבל כיצד מאבחנים ומגדירים את שלב הפציעה או ההחלמה ואת התרגול או הטיפול המתאימים? מה מומלץ ומה אסור? מה הן הקונטרה אינדיקציות (התוויות הנגד)? מתי מגדילים טווח תנועה או מקטינים? אילו תרגילים מחזקים ותרגילים נושאי משקל נשלב באימונים? ובאיזה שלב? כל זאת ועוד הרבה יותר מקבל מענה בסדנא מקיפה זו המטפלת באחד מהנושאים החשובים המוטלים על כתפינו.
אף פעם לא מוקדם או מאוחר מידי להתחיל להכין את הגוף שלנו לפנסיה! גוף מתורגל ומיומן יכול להכיל ולהתמודד טוב יותר עם שינויים – גם עם אלה שמביאות עלינו השנים.
מתוך תובנה זו פיתחתי את סדנת פילאטיס לגיל הזהב המיועדת – בהדגשה – לא רק למורים ולמדריכים העובדים עם אוכלוסיית גיל הזהב – כי אם תשאלו לדעתי, כל מורה פילאטיס חייב אותה לתלמידיו.
צעירים, מבוגרים או קשישים – בכל גיל ניתן למקסם את יכולות הגוף וכפועל יוצא מכך את החיות והחיים.
הסדנא מתמקדת בדגשים פיזיים המאפיינים את הגיל השלישי ובדרכים להיערך אליהם או להקל עליהם.
שיפור התנועתיות והגמישות, מניעת פציעות שמקורן בנפילות או איבוד שיווי המשקל, תרגול מונע או מעכב אוסטאופורוזיס – כל אלה ונושאים רבים אחרים נבחנים ומודגמים באופנים שונים המאפשרים שילוב בתרגול עם אנשים צעירים, ובאופן ייעודי ל"תלמידי" הגיל השלישי.
היריון ולידה הן ללא ספק מהתקופות המרגשות ומרובות השינויים הפיזיים והרגשיים בחיי האישה.
באותה מידה הן מצריכות דיוק בעבודה התנועתית: כדי שתוכל לעבור את שלבי ההיריון באופן הקל, החיוני והבריא ביותר, כדי שתגיע ללידה מוכנה, חזקה ובטוחה בגוף שלה, כדי להכין אותה ללידה קלה ככל האפשר, וכדי לתמוך בשיקום מהיר של הגוף ובחזרה קצרה לתפקוד יומיומי מיטבי.
בהתאם להנחיות איגוד הגניקולוגים האמריקאי והאוסטרלי, הסדנא מציעה מגוון מקיף של תרגולים המותאמים לכל אחד משלבים אלה, תוך התחשבות במצב הפיזי והרגשי המשתנה לאורך ההיריון, גם כתוצאה משינויים הורמונליים, והתאמתם לטרימסטר ההיריון – הראשון, השני והשלישי.
בנוסף לסקירה נרחבת של מחקרים עדכניים, מתמקדת הסדנא בדגשים החשובים לתרגול, לחיזוק ולהתייחסות בזמן ההיריון, כגון: השריר הרחב בטני, תפקוד רצפת האגן, סימפיזיוליסיס, פלג הגוף העליון, גמישות ומתיחות, אבחון והתאמה במצבים של היפרדות בטנית (Diastasis Recti) ועוד.
הסדנא הזו, כשמה, מתמקדת בקצוות – כפות הידיים והרגליים, מתוך הבנה שעבודת קצוות משפיעה על יתר חלקי הגוף.
בסדנא נסקרים המבנה האנטומי של כפות הידיים והרגליים, הקשר בין הקצוות למרכז הגוף וסוגי טיפול ואימון תואמים, לרבות שימוש באביזרים (כדורי עיסוי, קוביות יוגה, גליל ועוד) שהמטרה שלהם עיסוי ופתיחה של כפות הידיים והרגליים, אתגרי שיווי משקל ונשיאה.
בין הנושאים בהם מתמקדת הסדנא בהרחבה: אופן השימוש שלנו בכפות הרגליים וכיצד ניתן לגייס באמצעותו את שרירי הירכיים, כיצד עבודת אצבעות כפות הידיים מפעילה את חגורת הכתפיים, תרבות ההליכה וכיצד היא מלמדת אותנו על הגוף של עצמנו.